Talent management: Poznejte, jaké máte ve firmě talenty


Motivace zaměstnanců, zvýšení efektivity práce, nábory nových tváří, budování sebedůvěry leaderů i konkurenceschopnosti celého vašeho týmu.

S tím vším může vaší firmě pomoci moderní talent management. O co se jedná a proč byste jeho principům měli věnovat pozornost?

To vám v rámci naší spolupráce prozradí tým společnosti TALENT KOMPAS, která vyvíjí produkty v oblasti talent managementu, leadershipu a osobního rozvoje.


Co je to talent management


Talent management neboli řízení talentů se řadí mezi HR strategie, které umožňují firmám nalézat, rozpoznat, vzdělávat a udržet si své klíčové zaměstnance. Cílem talent managementu není ve firmách jen zmapovat talenty, ale také je rozvíjet tak, aby byla společnost schopna dosáhnout svých nastavených cílů a vizí.

Principy talent managementu stojí na paradigmatu diverzity, které říká, že různí lidé přinášejí na pracoviště různé kvality a díky tomu jsou schopní dosáhnout lepších výsledků než homogenní skupina.

Jako příklad si můžeme vzít libovolný sportovní tým. Aby byl váš volejbalový tým konkurenceschopným, mohl se dostat do extraligy a potažmo se stát i jejím mistrem, nestačí mít jen dobré smečaře.

Ti sice umí dokončit rozehranou hru, ale dokázali by získat bod, pokud by neměli po svém boku talentované nahrávače a blokaře? Stejně to pak funguje i ve vašem pracovním kolektivu.

Úkolem leaderů a vedoucích pracovníků je proto poznat silné stránky a individuální potřeby svých zaměstnanců a nadále rozvíjet jejich potenciál. Také ale sestavit tým, v němž se budou členové doplňovat a zároveň je motivovat, aby se místo na své rozdíly (které mohou být zdrojem konfliktu) zaměřili na benefity a to, co je spojuje. Zároveň s tím je potřeba si vytyčit společné vize a hodnoty, se kterými se budou všichni členi týmu ztotožňovat, abyste na nich mohli spolupracovat.

Díky tomu, že budou nejen leadeři, ale i kolegové navzájem znát své přednosti, budou svou výjimečnost umět lépe vnímat, mluvit o ní a oceňovat se. Lépe pak přijmou také své případné nedostatky. Každý navíc bude vědět, jaký typ práce komu sedí a snadněji se vám budou v týmu určité činnosti delegovat na ty správné osoby.


Jak spolu souvisí talent, silné stránky a potenciál?


Věříme, že úspěch každé organizace stojí na její schopnosti rozvíjet silné stránky svých lidí při naplňování firemní vize,“ říká autorka metodiky TALENT KOMPAS a zakladatelka firmy Lenka Mazalová. Ta společně s kolegy popisuje silné stránky jako vysoce rozvinutou a trénovanou schopnost, která nejčastěji vychází z našich talentů. Při jejich používání máme dobrý pocit a připadá nám, že nám vybraná činnost jde tak nějak sama.

Talent je pak podle jejich metodiky více či méně skrytá nebo nepojmenovaná vlastnost, způsob myšlení, tvoření či prožívání a projevování emocí a postojů. Jakmile rozvíjíme své silné stránky a talenty, roste celkově náš potenciál, čímž získáváme více možností a příležitostí, jak žít úspěšnější život.


Talent management podpoří růst nejen vašich zaměstnanců, ale i celé firmy


Dobám, kdy si firmy vybíraly své zaměstnance, už dávno odzvonilo.

Abyste se dnes v očích zájemců stali atraktivním místem, na kterém mají trávit většinu svého času, musíte jim jako benefit nabídnout více než jen týden dovolené nebo permanentku do fitka. 

Ukažte jim, že vám na nich a jejich růstu záleží a zařiďte, aby to tak skutečně bylo. Zaveďte talent management do svých interních procesů. Co vám to přinese?

  • Firma bude prosperovat, protože budete mít schopné a motivované zaměstnance.

  • Zlepšíte úspěšnost svých náborů, protože lépe dokážete rozpoznat vhodné kandidáty.

  • Zvýší se výkon vašeho týmu, inovace i vaše konkurenceschopnost.

  • Vaši zaměstnanci budou vykonávat efektivnější práci, což se odrazí na vašich tržbách.

  • V týmu bude panovat respekt, protože kolegové budou navzájem znát své přednosti.

  • Podpoříte vnitřní motivaci svých zaměstnanců k podávání výjimečných výkonů.

Jan Mühlfeit a Melina Costi uvádí v knize Pozitivní leader, že pokud zaměstnanci mohou na každodenní bázi uplatňovat své silné stránky, pak dosahují až o 12,5 % vyšší produktivy a zacházejí lépe se zákazníky i svými spolupracovníky.


Jak implementovat talent management do firemních procesů


Zpočátku bude potřeba, abyste si vytipovali takzvaný pool talentovaných zaměstnanců. Následným mapováním jejich talentů budete schopni identifikovat jejich individuální potřeby v otázkách osobního rozvoje, kariérního růstu a motivace.

Koho lze za talentového zaměstnance označit, si jako firma definujete sami podle svých kritérií. Zpravidla se však jedná o osoby nebo pozice, které významně přispívají k úspěchu vaší organizace. Tito lidé jsou pro firmu nepostradatelní, ať už z profesního nebo lidského hlediska. Za talenty bývají všeobecně považováni nejčastěji manažeři a různí specialisté, kteří mají specifické dovednosti a vlastnosti

S odhalením talentů a implementací zásad talent managementu do firmy vám mohou pomoci i nástroje TALENT KOMPAS.

Ty jsou užitečné všem, kdo potřebují své zaměstnance motivovat, inspirovat, rozvíjet, vzdělávat a dovést je k vytyčenému cíli.

Test talentů vám bude užitečný, pokud:

  • pracujete na zvýšení produktivity a dynamiky vaší organizace,
  • vám záleží na motivaci, loajalitě a spokojenosti vašich lidí,
  • si chcete ověřit, že je nový člověk kompatibilní s rolí, na kterou se hlásí a že splňuje důležité předpoklady,
  • chcete posilovat kompetence klíčových lidí a leaderů,
  • chcete předávat objektivní zpětnou vazbu svým podřízeným i kolegům.

Mějte po boku ty správné parťáky


Zdá se vám talent management jako dobrý nápad, ale nevíte, jak celý proces uchopit? Přizvěte si pomocníky v podobě mentorů a koučů. Třeba těch z TALENT KOMPAS. Ukáží vám, jak přistupovat k talentovému profilu jednotlivců, nebo jak podle něj vybrat toho správného kandidáta při náboru. Certifikovaní průvodci vám vysvětlí, jak se vzájemně ovlivňují klíčové talenty vašich lidí a do jaké míry jsou pro vás rizikové jeho poslední tři talenty.

Mentoři z Mindset Mentors vám pak mohou připravit učicí cestu, v rámci které zlepšíte svou firemní komunikaci a nastavíte si konstruktivní a cílevědomý mindset. Skrze koučink vám pomohou najít cesty a nová řešení k naplnění vašich cílů a také vám dodají motivaci a chuť na sobě pracovat.


Jdete do toho?


Objevte sílu talentů, které máte ve svém týmu a vyzkoušejte implementovat moderní talent management do své firmy. Začít můžete třeba tím, že se seznámíte se svými vlastními talenty. Pokud vás to zajímá, zkuste si Test talentů TALENT KOMPAS (s promokódem „mindmen10“ ho máte s 10% slevou).

Jakmile budete své přednosti znát, naučte se také, jak je svému okolí prodat. Přečtěte si článek s tipy, jak své silné stránky komunikovat, který jsme pro vás připravili ve spolupráci s TALENT KOMPAS na jejich blogu.

Nezapomeňte se přihlásit k odběru našeho newsletteru, aby vám žádný z našich článků neutekl.

A co můžete začít dělat už teď? Poznejte talenty své i svých lidí a využijte je na maximum,  

Změňte to.

Autor článku: tým Talent Kompas

Zdroje:

Talent Kompas


Odebírejte novinky ze světa komunikace! 


Další zajímavé články? Máme:


Změňte to.