Jak koučovací dovednosti ovlivní vaši komunikaci?


Co se stane, když se začnete učit koučovacím dovednostem:

Začnete myslet i mluvit jinak.

Na počátku bylo slovo.  Je důležité, co říkáme. Tomu předchází to, co si myslíme. Ale mnoho lidí zůstane jen u těch slov, ať už vyřčených nebo těch v hlavě. Co je v životě hybnou silou, je čin. To, co uděláte. Ne to, co říkáte, že uděláte nebo o tom jen přemýšlíte. To je jako, když jdete na kurz xy, poslechnete si ho, ale informace z něj neuvedete do praxe. Nebo když čtete seberozvojové knížky. A tím čtením to skončí. Neuvedete získané vědomosti do svého reálného života.


Jak to ale vypadá, když naučené začnete opravdu vědomě aplikovat? O konkrétní zkušenosti s vlivem koučovacích technik na celkový styl komunikace jeho absolventek se s námi podělila ve článku Petra Bencová, zkušená koučka a zakladatelka akreditované školy koučinku.


Od vášně až k vlastní škole


Povím vám krátký příběh. Od doby, kdy jsem se začala zajímat o psychologii a později koučování uběhla už pěkná řádka let. Byly doby, kdy jsem se za to, co mě zajímá i styděla. Proto jsem o těchto tématech nemluvila. Dělala jsem je v tichu. Studovala jsem a praktikovala. Vždycky jsem milovala studium. A okolí mě začlo přesvědčovat o tom, že umím srozumitelně, jednoduše a zajímavě předat informace.

Tak jsem si řekla: „Proč ne, založím školu koučování. “

Cesta to byla dlouhá a trnitá. Mohla jsem se ale opřít o své  vlastnosti jako je trpělivost, vytrvalost a komunikace. Tyto silné stránky jsem v sobě prohloubila až s příchodem koučování do mého života. Upřímně, předtím jsem nepatřila úplně mezi vzory trpělivosti a vytrvalosti. Když něco nebylo hned, brzy jsem ztratila motivaci. Co bylo, bylo. Dívejme se na to, co je teď.


Mám školu, kterou jsem si přála a chodím do práce opravdu ráda. I když je to náročné, zejména mentálně. Díky kurzům koučování mám možnost poznat různorodé osobnosti. Jsem lidumil. Své studenty vnímám po čase jako svoje přátele, sdílíme spolu prostor, kde je nám dobře. A můj úkol je takový prostor v koučovacím výcviku vytvořit.

Požádala jsem své studentky o jejich názor: Jak koučováním ovlivnilo komunikaci v každodenním životě?

Koho jiného se zeptat než reálných lidí. V době AI se mi to zdá, jako když najdete poklad.

„Koučování ovlivnilo zejména moji schopnost naslouchat, efektivně sdělovat informace a dívat se na věci s nadhledem. Uvědomila jsem si, že dřív jsem lidi vědomě neposlouchala a svá sdělení jsem vypustila tak, jak ke mně chodila.

Dneska věnuji lidem plnou pozornost a odpovídám a řeším věci s větším klidem. V konverzaci se snažím být tady a teď a neřešit věci kolem.“

Říká Veronika Bačová, lektorka.


Linda Jozwiak Kopecká uvedla:

“Koučování ovlivnilo můj život víc než jsem očekávala. Uvědomila jsem si, že pokud člověk pokládá správné otázky, svět kolem se začne měnit.

Prostřednictvím koučování jsem si zvědomila hned několik oblastí, ve kterých mám velké rezervy a v těchto oblastech pociťuji postupné změny k lepšímu. Skvělé na tom je to, že na sobě nepracuji nějak „na tlak“, ale spíš jako malé dítě prozkoumávám a učím se zkušeností a pocitů místo memorování a tvrdé disciplíny. Vnímám to tak, jako by se mi rozšiřovalo spektrum toho, kam jsem schopna dohlédnout, co jsem schopna vycítit nebo uslyšet.

Jsem silný racionál a typ osobnosti, která si „vždycky ví rady“. Největší výzvou pro mě tedy byla schopnost naučit se opravdu naslouchat druhým lidem, ale i svým vlastním pocitům, potlačit potřebu radit a hledat řešení za druhé. Výsledkem je víc energie do všeho, na čem mi opravdu záleží. Zároveň jsem ale nijak nepřišla o svůj racionální a pevný základ. Jen si už připouštím, že v některých situacích je užitečné na chvíli ho opustit a podívat se i jinam.“


„Koučování mě už před lety jako klientku nadchlo svým partnerským přístupem, zaměřením na pozitiva a silné stránky, na přítomnost a vizi budoucnosti.
Líbí se mi různorodé funkční techniky, které jsem měla možnost opakovaně vyzkoušet na sobě a které se teď učím v Petřině kurzu.

Ale to vůbec nejlepší, co na koučinku vnímám, je cílené dotazování.
Právě to bylo hlavním důvodem, proč jsem se rozhodla do kurzu vstoupit.
Místo tolik běžných nevyžádaných rad teď stále víc v osobní i profesní komunikaci pokládám jednoduché, ale silné otázky, které inspirují k sebereflexi, někdy k novému pohledu nebo dokonce i k řešení situace.“

To zmiňuje Lucie Navaro, konzultantka osobního & profesního rozvoje


„Jak ovlivnil koučink komunikaci v každodenním životě?

Otevřela se mně známá, ale mnou méně používaná dovednost a to je „více se ptát“ a s překvapením zjišťuji, že se toho i více dozvím. Učí mě to také k tomu, ovládat se a neudělovat rady (zvláště ty nevyžádané) a méně sdělovat svému okolí s náležitou naléhavostí a nutností své věci, různá sdělení, názory.“

Odpovídá Marie Mikulajská


Petra Černá napsala:

„Koučování mi ukázalo, jak moc je důležité v životě naslouchat a taky jak málo lidí to zatím opravdu dělá. Pomáhá mi kultivovat růstové myšlení a směřovat svou pozornost pozitivním směrem. To je pro mě podstatná životní změna. Hledat řešení, ne problémy. Je to pro mě pole nekonečných možností a naplňuje mě radostí, že se stalo součástí mého života.“

Svůj pohled posdílela i Květa Sklenářová:

„Koučování mně v mnoha ohledech otevřelo oči a nabídlo zcela jiný pohled na věc v interakci s lidmi v mém okolí. Až nyní, kdy se koučingu věnuji, si uvědomuji, že jsem mnohdy nedostatečně naslouchala druhým a příliš se soustředila na své vlastní myšlenky, názory a hledání možných řešení.

„Nezastírám, že pro mě šlo o velkou výzvu. Díky ní vidím svět novýma očima. Zároveň změnila můj přístup k okolí. Mnohem větší roli v něm totiž nově hraje porozumění a empatie.“


„Koučování mi ukázalo, jak důležité je lidem opravdu naslouchat a ne je jen poslouchat. Díky opravdovému naslouchání a pozitivnímu reframingu se i z nepříjemných rozhovorů stávají rozhovory příjemné/pozitivní.

Pro mě nejdůležitější věta/otázka, kterou v rozhovorech se sebou sama, s kamarády a rodinou používám je „Co by ti pomohlo k tomu, aby to šlo?“…. Díky tomuto jsou rozhovory o dost zajímavější a podnětnější.“

Zmiňuje Jana Zoubková


A Elena Chvalovská poukazuje na následující:

„Kurz koučování pod hlavičkou společnosti NYrk s.r.o. slibuje, že na jeho konci už nebudete stejní jako dříve. Není to pravda!

Stejní nemůžete být již od prvního kontaktu s lektorkou Petrou Bencovou. Nejenže Vás naprosto nenásilně dovede k rozhodnutí do jejího kurzu nastoupit = splnění vašeho prvního akčního kroku =, ale už od úvodních vět zaznamenáváte, jak se vše proměňuje. Knih na toto téma mi prošlo rukama nesčetně, ale když jejich obsah zazní v prostoru a Petra je oživí, vše rázem dává nový a jiný smysl.

Kolik z nás si promítá do života to starozákonné  „a na počátku bylo slovo“? Toto uvědomění si žádá zklidnění a na to osobně během všednodenních povinností málokdy najdu čas. Zformulovat otázku či sdělení jinak, než jsem byla za celý život zvyklá při troše vůle není tak složité. To jak reaguje moje nejbližší okolí mně ihned ukáže, že věci se dají dělat i jinak a vše je hned barevnější, šťavnatější. To mi dodává elán. Ráda jej předám dál.

Zkuste to taky. Petro, díky.“

Slova mých studentek, hned poté, co jsem zamáčla slzu dojetí, si nemohu nechat pro sebe. Přála bych si, abychom my lidi spolu dokázali komunikovat tak, aby hovor hezky plynul. Abychom spolu dokázali mluvit s respektem. Kdo se ptá, hodně se dozví. Kdo se ptá, tvoří krásná setkání.

Pokud vás téma komunikace a toho, jak s druhými komunikovat lépe zajímá, určitě se podívejte na další články v této rubrice na našem blogu. Zajímavé pro vás mohou být i webináře pro veřejnost zdarma v rámci naší akadeMMie, kde se věnujeme zejména mindsetu a komunikaci.

Také se nezapomeňte přihlásit k odběru našeho newsletteru, aby vám článek neutekl.

Naučte se myslet jinak, mluvit jinak. Pak začnete i dělat věci jinak.

Jak říkají v Mindset mentors:

Změňte to.

Autorka článku: Petra Bencová

Zkušená lektorka a koučka,

Zakladatelka akreditované školy koučinku.

https://www.petrabencova.cz/


Zdroje:

1. Petra Bencová
https://www.petrabencova.cz

Odebírejte novinky ze světa komunikace! 


Další zajímavé články? Máme:


Změňte to.