Motivace, disciplína a jak nás ženou vpřed


Slova jako cíl, plán, nebo ukazatel pokroku patří dnes do slovníku asi každého z nás. Je jedno, jestli působíte ve výrobě, pracujete v kanceláři, vlastníte firmu nebo teprve studujete. Všichni víme, že je důležité vědět, kam jdeme, protože tím minimalizujeme riziko, že náš čas a úsilí vynaložíme zbytečně.

Správně stanovený cíl je ale teprve začátkem cesty. Je důležité zajistit, abychom se na ni nejenom vydali, ale abychom na ní setrvali, drželi tempo a hýbali se, byť někdy pomalu, ale jistě směrem k vytoužené destinaci.


Jakmile už se na cestu vyprávíme, velkou roli v našem setrvání na ní hrají motivace a disciplína. Dvě síly, které nás pohání kupředu, i když každá trochu jiným způsobem. Nevyplatí se spoléhat jen na jednu z nich, lepší strategií je seznámit se s oběma a umět je účelně využívat podle situace.


Motivace jako raketové palivo


To, co způsobí, že se skutečně vydáme na dobrodružnou cestu a energicky čelíme překážkám, je právě motivace. Je jako palivo, které natankujete do nádrže. Pohání vás zevnitř, věříte ve smysl daného konání a to, že jednáte v souladu s ním vám přináší radost. (1)

Každé snažení vychází z impulsu, který nás vede k určitému jednání. A za tento impuls je zodpovědný hormon dopamin. Vyplavuje se, když si představíme, že se nám povedlo dosáhnout něčeho, co si přejeme. (4)

Motivace ale není vždy jen pozitivní. Motivovat k určitému chování nás může i strach nebo diskomfort, který prožíváme. V jakémkoliv případě je ale motivace spíše citová záležitost. Vydáváme energii ne tolik kvůli tomu, že je to pro nás racionálně dobré, ale kvůli tomu, že cítíme vnitřní chuť.

Ta je vyvolána představou a dobrými pocity spojenými s tím, že jsme dosáhli svého cíle, nebo jsme se dostali z nevyhovující situace.

Zejména v týmech a oblasti leadershipu se hodně skloňují pojmy vnitřní a vnější motivace. Vnitřní motivace vychází z daného člověka a snem snad každého lídra je, aby jeho lidé jednali správně právě na základě vnitřních pohnutek. Jinými slovy, aby se sami chtěli chovat v souladu s cíli týmu nebo firmy. To je ale často jen utopie, protože lidé mají vlastní cíle a ideální představy a to, co si přeje firma, se většinou neshoduje s tím, co je pro ně nejdůležitější.

Přichází tedy na řadu motivace externí, což je soubor podnětů, který má v lidech za cíl vyvolat chuť dělat to, co si od nich firma nebo jejich manažer přeje. (2)

Typickým motivačním prostředkem vnějšího charakteru v práci jsou peníze. Není ale pokaždé nutné sahat hned po zvýšení platu, pokud chceme tým povzbudit k lepšímu výkonu.
Vsaďte na pravidelné a správné oceňování a budování vztahu v týmu. Jak na to píšeme v samostatném článku ZDE >>.

Výrazně také pomáhá, pokud je práce smysluplná a lidé ji tak sami vnímají. Více o tom, jak to zajistit najdete ve článku ZDE >>.


Demotivace neexistuje


Výjimečnými nejsou ani případy, kdy se bavíme o tom, že nás něco vyloženě demotivuje. Zdá se to logické – když nás může nějaký impuls nebo okolnost pohánět k tomu, abychom něco udělali, opakem můžou být podněty, které nás od určité činnosti odrazují.

Není to ale pravda. Demotivace jako taková neexistuje. Není nic, co by vás dokázalo vnitřně pohánět k tomu, abyste byli nečinní. Existuje pouze absence motivace k činnosti a motivace dělat něco jiného, než se po nás zrovna požaduje. (5)

Hezkým příkladem, kdy se můžeme cítit demotivovaní je, když celý týden cvičíme a na konci týdne nám váha ukáže ještě o kilo víc než na začátku. Nedojde k uspokojení z dosaženého cíle, nevyplaví se dopamin a my tak máme pocit, že jsme se snažili zbytečně. Prostě nepřijde odměna, s jejíž vidinou jsme se do aktivity pustili. A protože fyzická námaha může být z pohledu našeho mozku ohrožující, bude nám tvrdit, že bychom si raději měli odpočinout a doplnit dopamin skrz  konzumaci pěkně tučného hamburgeru.

V takové situaci jsme tedy kvůli absenci odměny méně motivováni pokračovat ve cvičení a vzrůstá naše motivace udělat něco, co nám rychle zvedne hladinu dopaminu. (4)

A tak se snadno může stát, že na své výpravě zabočíte do slepé uličky, nebo to vezmete trošku oklikou. Důležité je každopádně vytrvat.

Ale jak na to?


Představili jste si cíl, vyplavil se vám dopamin a vyrazili jste rychlým tempem na cestu. Pěkně vám ubíhá, jste nadšení, drobné dílčí úspěchy vám dodávají ještě více odhodlání. Pod vlivem motivace jde všechno samo. Nic není problém, první překážky entuziasticky přeskakujete a nic vám nemůže zabránit na cestě k vašemu cíli.

Časem nám ale už úsilí zevšední, v okolní krajině už nevidíme nic nového a to, co nám dříve dávalo dopaminový boost, se stalo nezajímavým. Najednou není kde brát a motivace upadá. Aby nám vydržela, museli bychom totiž dosahovat pořád větších a větších úspěchů. A tak snadno to nejde ani v pohádkách.

A když nám tedy turbo palivo dojde, hodí se v záloze mít pomalejší, náročnější, ale spolehlivou alternativu hnací síly, která nás do toho vysněného cíle nakonec přece jenom dostane. Můžete si ji představit jako vaše vlastní nohy. Rozpohybovat ji totiž musíte sami.


Disciplína jako pomalá, ale jistá cesta vpřed


Motivace opravdu málokdy vydrží po celou dobu procesu. Je to takový oportunista, který opouští loď jako první, jakmile se na obzoru objeví ledovec. Stačí pár nezdarů a nechá vás v tom. Není úspěch, není odměna, není dopamin, tak není ani motivace.

Ale co teď? Přece svoje snažení nevzdáte v půlce cesty! Raději zatněte zuby a vsaďte na disciplínu. Nepůjde to tak rychle, nebude to taková zábava, ale výsledek se jistojistě dostaví. Je čas přepnout na racio a sám sebe přesvědčit, že i když to vypadá, že tahle cesta nikam nevede, vyplatí se po ní ještě nějakou chvíli jít, než výpravu úplně zabalíme.

Disciplína stojí na síle vůle a naší schopnosti vysvětlit sami sobě, proč bychom něco měli dělat, i když se nám vážně nechce. Je to to, co rozhoduje, jestli budeme následovat lákavé pobídky motivace dělat jiné věci než ty, které jsou v souladu s cílem, který jsme si dávno vytyčili, nebo vytrváme ve snažení nějakou dobu i bez okamžité odměny. (2)

Jedná se zkrátka o schopnost se ovládnout a namířit své chování směrem, který je produktivní a přínosný. Zatímco motivaci si uměle vyvoláte jen stěží, disciplínu lze budovat. Podpořit ji můžete tím, že si vybudujete takovou rutinu, nebo soubor návyků, na které jste zvyklí, které vám pomáhají zůstat konzistentní ve snažení, i když zrovna chybí motivace. (6)

Pokud se rozhodnete na své sebekontrole pracovat, přinese vám to mnohé benefity. Získáte větší kontrolu nad celým svým životem a budete kormidlo držet pevněji v rukou. Nebude tak snadné nechat se stáhnout náhodnými proudy silné motivace k něčemu nepřínosnému a budete také méně prokrastinovat. Úspěšně dokončíte více úkolů a budete výkonnější i spokojenější. Díky takovým úspěchům je pravděpodobné, že se znovu objeví i motivace. A zase vám to půjde o něco jednodušeji. (2)


Disciplína v mezích


V souvislosti s disciplínou vídám na sociálních médiích až příliš často různé rady, jak pro úspěch je potřeba obětovat všechno, vstávat ve 4 ráno, meditovat, běhat a… dosaďte si cokoliv, co ani náhodou nenahradí několik hodin spánku.

Disciplína nám slouží k překonávání našich hranic, ale může se z ní snadno stát zlý pán. Platí, že prováděné činnosti by vždy měly korespondovat s vaším cílem, světonázorem a neměli byste zapomínat být k sobě laskaví.

Být disciplinovaný je bezpochyby skvělé, ale pokud jdete běhat 5 km i v případě, že jste zároveň nemocní, pácháte víc škody než užitku. Nezapomínejte proto na balanc mezi disciplínou a laskavostí k sobě samým.

Motivace i disciplína jsou silné hybné motory, které nám pomáhají dosahovat našich cílů. Pokud se je naučíte správně využívat podle povahy každé z nich, úspěch je zaručen.


Když ve vás něco vzbuzuje nadšení a nemůžete se dočkat, až se pustíte do plnění snu, svezte se na vlně motivace. A když prvotní energie a zápal vyprchají, vzpomeňte si na svoje proč a houževnatě pracujte dál díky silné vůli a disciplíně.

Pokud vás téma mindsetu a toho, jak si nastavit hlavu co nejvíc výhodně zajímá, určitě se podívejte na další články v této sekci na našem blogu. Mrkněte taky na naše webináře pro veřejnost zdarma v rámci naší akadeMMie. Rozhodně rozšíří oblast pojmů, které je dobré znát.

A nezapomeňte se přihlásit k odběru našeho newsletteru, aby vám neunikl žádný z našich dalších článků.

A pokud často bojujete se ztrátou motivace nebo nedostatkem disciplíny, na nic nečekejte a 

Změňte to.

Autor článku: Gabriela Gargošová

Zdroje:

1. Kendra Cherry, Mse. (2023, May 3). The psychology of what motivates us. Verywell Mind.
2. Resnick, A. (2022, November 18). How to Be More Disciplined. Verywell Mind.
3. 1. Tranquillo J, Stecker M. Using intrinsic and extrinsic motivation in continuing professional education. Surg Neurol Int.
4. Netherlands Institute for Neuroscience - KNAW. (2023, June 6). How does dopamine regulate both learning and motivation?. ScienceDaily.
5. Singh, I. (2019, December 7). Demotivation is not dangerous- Use it to achieve success. The Narrative.
6. Muraven M. Building self-control strength: practicing self-control leads to improved self-control performance. J Exp Soc Psychol


Odebírejte novinky ze světa komunikace! 


Další zajímavé články? Máme:


Změňte to.