Tyrkysové principy a řízení firem

VIDEO PODCAST: Jak motivovat a vzdělávat zaměstnance a zároveň nezapomínat na sebe

VIDEO PODCAST: Jak motivovat a vzdělávat zaměstnance a zároveň nezapomínat na sebe

Proč je důležité interní vzdělávání a seberozvoj? Co je třeba si uvědomit, než k nim přistoupíte? Jak k nim motivovat své zaměstnance i sám sebe? Kolik času bychom jim měli věnovat? Jak měřit výsledky a jejich reálný dopad? Na všechny tyhle otázky odpovídal Šimon Steffal, náš CVO v podcastu DoToho! s Janem Coufalem. Hlavním tématem byla motivace a vzdělávání zaměstnanců.

Informace jako negentropie

Informace jako negentropie

Jako podnikový architekt si Tomáš Havrda všímá, jak s narůstající velikostí firem roste jejich vnitřní neuspořádanost (entropie). Firmy zvyšují počet klientů, zaměstnanců, manažerů, procesů, dokumentů, cílů, technologií, dat, dodavatelů, produktů a služeb, legislativních požadavků... S tím roste objem firemní komunikace. Proto je v podnicích potřeba dbát na práci s rychle rostoucím počtem informací, který růstu neuspořádanosti zabraňuje (negentropie). Až potud je všechno v pořádku. Co už je ale problematičtější je situace vně těchto firem. Pokud firmy rostou, mají čím dál větší vliv na svá okolí. Může se stát, že si dokáží prosadit zájmy, které jdou na úkor ostatních, méně úspěšných firem. Ale i na úkor veřejnosti. Proto vznikl tzv. nefinanční reporting v rámci ESG (Enviromental, Social Governance), ve kterém mají firmy větší povinnost informovat veřejnost o způsobech svého řízení a o svých aktivitách v sociální oblasti a o svých aktivitách k životnímu prostředí.

Leadership & tyrkysová firma: Jak to jde dohromady?

Leadership & tyrkysová firma: Jak to jde dohromady?

Když jsem založil Mindset Mentors, měl jsem nejen o podnikání velmi naivní představy. Vybaven omezeným množstvím zkušeností a zaručených rad z knih o leadershipu, jsem se směle pustil do budování firmy, kterou jsem chtěl položit na principech svobody, silných stránek, společné vize a zvědavosti. Od dětství jsem měl vždy velmi silnou potřebu svobody - ve škole to vytvářelo zajímavé konflikty s autoritou systému, který už tehdy nedával moc smysl, v pracovním světě jsem pak hodně narážel s mojí oblíbenou otázkou “Proč…?”, kterou jsem pokládal vždy, když mi nebyly jasné důvody nějaké činnosti. To pak zcela přirozeně vedlo k tomu, že jsem Mindset Mentors přivedl v legální existenci již s tím, že to bude svobodná firma. To přece musí chtít každý, ne?