Děláte toho dost? Aneb toxická produktivita a jak se s ní vypořádat


Byli jste dnes produktivní? A jak se to vlastně pozná? 

Možná se vám při pomyšlení na takové zhodnocení vlastního dne trochu svírá žaludek. Všichni totiž tak nějak cítíme, že ve společnosti zaměřené na rychlost, pokrok a výkon se příliš nenosí nicnedělání a odpočinek. Nebo minimálně ne to, že se k takové náplni dne otevřeně přihlásíte.

S tím, jak se všichni snažíme využívat čas maximálně naplno a efektivním způsobem, ovšem přichází zdvižený prst. Není ta produktivita už toxická? Prospívá nám? Prospívá vůbec někomu?

Snaha vykázat na konci dne co nejvíce viditelných výsledků nám totiž snadno může zatemnit mozek. Pouštíme se hlavně do věcí, které jsou vidět. A zanedbáváme úkoly, které, byť jsou stěžejní pro udržení fungování některých procesů, nepřitáhnou dost pozornosti (1). Často nás může šálit i náš vlastní pocit z toho, kolik práce jsme vlastně odvedli a můžeme se na konci dne cítit sklesle z toho, že naše práce toho dne vlastně nepřinesla žádnou hodnotu (2).


Produktivita až na prvním místě


Asi nikdo z nás se necítí dobře, pokud opravdu stráví celý den prací, ale na konci dne má pocit, že toho neudělal dost. Pokud je takový stav dlouhodobý, často pak upravujeme své chování a buď pracujeme ještě více, nebo si cíleně vybíráme úkoly, jejichž splnění bude velmi dobře viditelné jak pro nás, tak pro vedení.

Taková výkonnost ale velmi často bývá vykoupena sníženým duševním i tělesným zdravím, nakládá nám na bedra zvýšenou míru stresu a žene nás mílovými kroky k vyhoření (4)

Jakkoli se tedy snažíme toho pro sebe nebo firmu udělat a dokončit co nejvíce, v konečném výsledku napácháme víc škody než užitku.

Protože taková dlouhodobá frustrace a přepínání se dříve či později někde výrazně projeví (1).


Znakem toxické produktivity je nerovnováha. Dosahování cílů a plnění stále více a více úkolů je normou, zatímco duševní zdraví a pohoda jedince jsou zohledněny minimálně nebo vůbec
Employment Hero

K takovému vnitřnímu nastavení přitom může dospět jedinec sám, pokud je dlouhodobě nespokojený s vlastními výsledky nebo pracovní pozicí samotnou. Výrazně jej ale ovlivňuje i pracovní prostředí, které může být toxicky a nesprávně nastavené právě na produktivitu za každou cenu.

V takové firmě se po lidech vyžadují výsledky a to často pod pohrůžkou snížení odměn či výpovědi v případě nedostatečné výkonnosti (3, 4). Co ale s tím, když máte tendence do spirály toxické produktivity spadat vy sami?


Kam zmizelo těch osm hodin práce?


Pokud máte tradiční zaměstnání, pravděpodobně pracujete každý den určitý počet hodin za stanovenou měsíční odměnu. Máte tedy jasně daný čas, který každý den máte věnovat práci.

Už se vám někdy stalo, že jste po takovém dni odešli z kanceláře a měli pocit, že za vámi nic není vidět? Že přestože jste celou svou pracovní dobu poctivě makali a vyřídili hned několik úkolů ze svého to-do listu, navenek se to nikde neprojevilo? A přitom vám to všechno dalo takovou práci!

Tyto pocity mohou být spojeny například s administrativní činností. Pokud celý den pracujete s databázemi, zadáváte data nebo odpovídáte na e-maily, těch několik hodin vám snadno uteče, protože právě takové činnosti spolknou spoustu času. Můžete však mít špatný pocit z toho, že nemůžete vykázat posun v nějaké záležitosti. V takovém případě tedy můžete svůj den vnitřně hodnotit jako neproduktivní.

V těchto chvílích zbystřete a nebuďte na sebe příliš tvrdí. Absence velkého viditelného  výsledku se totiž v žádném případě nerovná proflákanému nebo ztracenému času (5).


Jak se tedy můžete naučit vidět hodnotu vlastní práce?


Připomeňte si, jaká je vaše náplň práce

Pokud je vaší hlavní úlohou udržovat data aktuální nebo komunikovat s klienty, pak jste naopak touto činností naplnili podstatu své role a nemáte důvod k nespokojenosti. 

Pakliže je vaše primární úloha jiná a tyto související činnosti vám zabraly příliš mnoho času, který jste mohli dle svého názoru využít efektivněji, zkuste příště některé z nich například delegovat.

Malé pro vás, významné pro druhé

Zkuste se vžít do role manažera, který potřebuje z databáze, kterou jste doplnili, čerpat data do své prezentace pro vedení. Pro něj je to, že databázi udržujete aktuální naprosto zásadní. Bez vašeho přispění by neměl žádná data a tím šanci na úspěch. Stejně tak zákazník jistě ocení, že s ním komunikujete a reagujete na jeho e-maily.

A co vaše budoucí já? Možná jste si sami přípravou detailní tabulky ulehčili v budoucnu práci, až budete potřebovat něco najít nebo spočítat. Sáhnete právě po této tabulce. Každý velký úspěch se zakládá na souboru takovýchto menších splněných úkolů, bez kterých by vůbec nebylo možné se posunout vpřed.


Nenakládáte si toho zbytečně moc?

Zkuste se také kriticky podívat na svůj To Do list a zhodnotit, jestli náhodou není přeplněný. Pokud si totiž stanovíte laťku nepřiměřeně vysoko, nikdy nebudete mít reálnou možnost ji přeskočit.

Za den máte jen omezený čas a kapacitu na to, abyste se vypořádali s pracovními úkoly. A pokud máte na každý den deset různých úkolů, jistě je všechny nestihnete a tak budete cítit zmar i přesto, že celý den poctivě věnujete snaze zvládnout toho co nejvíce. Možná dokonce i když se vám povedlo velkou část úspěšně odškrtnout.

Zkuste si ke každému z úkolů tedy napsat odhadovaný čas. Nezapomeňte zohlednit pauzy na oběd, na kávu a toaletu a vyberte si jen několik nejdůležitějších úkolů pro daný den, které je pro vás realistické stihnout. Dobrou praxí může být i přidání časové rezervy, abyste eliminovali stres.


Veďte si To Do list

V předchozích bodech zmiňujeme seznam úkolů, které je třeba udělat a zdá se, že právě ten je tím naším hlavním otrokářem. Nemusí to tak však zůstat a můžete ho naopak snadno proměnit  v prostředek k pocitu dobře odvedené práce.

Spolu s tím, jak si úkoly časově rozvrhnete, si je rozdělte do jednotlivých dnů. Poctivě si je odškrtávejte a napište si na seznam opravdu vše, co děláte, i kdyby to měla být práce jen na půl hodiny. 

Na konci dne se k seznamu vraťte a zrevidujte, zda se vám povedlo dokončit všechny úkoly pro daný den. Pokud ne, nemusíte si to vyčítat. Porovnejte odhadovaný čas s časem skutečně stráveným nad jednotlivými tasky. Tím snadno zjistíte, jestli jste byli neproduktivní, nebo se vám jen protáhlo řešení něčeho jiného. 

Na základě zkušeností si pak upravte plán na další den tak, aby byl realistický a splnitelný v rámci vaší pracovní doby. 

To, jestli se díváte na seznam s dvaceti úkoly, z nichž je hotových deset, nebo na seznam s pěti úkoly, z nichž se vám povedlo dokončit všechny, má totiž naprosto zásadní vliv na vaše vnímání a pocity z odvedené práce.


Já tady jsem a pořád makám! Vážně!


Změnit vlastní přístup je skvělý krok k tomu, aby se váš postoj k práci stal zdravějším. Pokud ale budete pracovat v toxickém prostředí nastaveném na nesmyslnou hodnotu výkonu, budete stále sklouzávat k nevhodným pracovním návykům (3, 4)

Problémy s toxickou produktivitou vzrostly také v posledních letech ve spojitosti s prací z domova, kdy má spousta lidí pocit, že musí dokazovat vedení, že se doma opravdu neflákají (6). Více o tomto fenoménu tady najdete už za týden ve volném pokračování tohoto článku a konkrétní tipy na to, jak mohou lídři bránit své lidi před spáry toxické produktivity vám nasdílíme o týden později. 

Pokud chcete mít jistotu, že vám nic neuteče, přihlaste se k našemu newsletteru. A do té doby pamatujte, že správné vnitřní nastavení je klíčem ke skutečné a trvalé pracovní pohodě a spokojenosti. Takže pokud máte problém vidět hodnotu vlastní práce, znovu si projděte dnešní tipy a

Změňte to.


Autor článku: Gabriela Gargošová

Zdroje:

(1) What is toxic productivity? And 5 tips to overcome it. (2022). A blog for teams by Trello
(2) Are You Actually ‘So Busy,’ or Is It ‘Toxic Productivity’? (2022). Self.
(3) How to navigate toxic productivity at work. (2022). Employment Hero.
(4) 10 Signs You’re in a Toxic Work Environment. Career contessa
(5) Productivity shame: Why you never feel like you’ve done “enough” (and what to do about it). (2020). Rescue Time
(6) What is digital presenteeism and how do you avoid it on a remote team? (2022). Oyster


Odebírejte novinky ze světa komunikace!


Další zajímavé články? Máme:


Změňte to.