Jak nás strach brzdí a jak ho porazit v pěti krocích


Ať už horory máte rádi, nebo ne, asi se shodneme, že nikdo z nás by v nich nechtěl žít.
Ale někdy se přesto bojíme. Třeba když stojíme před velkou výzvou.

Jedna část nás se chce posunout dál, chce té situaci čelit. Ta druhá se krčí v koutě pod tíhou myšlenek jako „Co když to podělám?“ nebo „To prostě nemůžu zvládnout!“.


Jen málo z nás před neznámými situacemi, kdy se od nás něco očekává, srší sebevědomím (a je to pak vůbec výzva, pokud do ní jdeme úplně na jistotu?). Nervozita je ve vyšší či nižší míře nicméně přítomna vždy. A někdy je doslova paralyzující. Jak a v čem nás strach brzdí? A jak se s ním nejúčinněji můžete vypořádat?

Proč nemá smysl utíkat


Nejčastější strach, se kterým se setkávám u svých klientů, je mluvení a komunikace v angličtině. Proto budu jako konkrétní příklady používat příměry z této oblasti. Nicméně tipy, které chci prostřednictvím tohoto článku sdílet, jsou aplikovatelné na všechny strachy, úzkosti a nejistoty.

Moji klienti se tedy angličtině a komunikaci vyhýbají. Nastrčí za sebe kolegu, který umí anglicky lépe. Nebo raději napíšou e-mail. Ale oddychnou si pak?

Většina z nich na svých schopnostech pracuje. Někdy i dlouhé roky. Chodí na kurzy, učí se, zlepšují se… Ale pak to stejně nedají. Strach je úplně paralyzuje.

Rada od kolegů, kteří problémy nemají, často zní jednoduše. „Prostě si věř a udělej to.“ Nicméně to stejné si můžete říct o skoku do propasti, na jejíž dno nevidíte. Pocit je to zhruba stejný. 

Zůstat v komfortní zóně a vyhnout se děsivé výzvě je jedna možnost. Má ale jednu podstatnou trhlinu. Ta děsivá výzva se totiž pravděpodobně nevyhne nám. Tedy za předpokladu, že je to reálně možná situace.

Dřív nebo později jí budete muset čelit. A tak si pořád myslím, že jít tomu naproti a zkoušet se jí postavit za vlastních podmínek je tou nejlepší prevencí. Nemůžete utíkat pořád.

Pojďme na to jinak. Věřím, že komunikace má být nástroj, ne překážka. A utíkat člověk může jen po omezenou dobu. Co kdybyste zkusili situaci přerámovat a vzít ji pevně do svých rukou?

Pokud se naučíte pár jednoduchých strategií, jak si vytvořit pevnou půdu pod nohama (téměř) v každé situaci, budou se vám výzvy zvládat snáz. Tak se pojďme podívat na to, jak porazit strach v pěti krocích:


Krok #1: Poznejte nepřítele

Čeho se vlastně bojíte? Je to jednoduchá otázka. Ne nutně ale sami znáte odpověď. A to je dost možná ten největší problém. Protože když nevíte, co proti vám stojí, jste bezbranní. Nevíte, jak váš „nepřítel“ vypadá, jak se chová, jaké má silné stránky a do jakých slabin ho případně můžete zasáhnout. Takže kdybyste s ním chtěli bojovat, šli byste na to poslepu a pravděpodobně by to nedopadlo dobře.

Dobrým prvním krokem k racionálnímu vnímání situace a poznání, že strach je v dané situaci třeba zbytečný, je uvědomit si, čeho se vlastně bojíte.

Může se totiž ukázat, že reálná hrozba je skutečně malá a nijak závažná. To ale přes děsivou auru často neprohlédneme.

Proto se svých klientů často ptám, co je vlastně odrazuje od komunikace v angličtině a jakých konkrétních situací se obávají. Častými odpověďmi je obava, že člověk udělá nějakou chybu, řekne něco špatně nebo celá komunikace vyústí v nedorozumění.

Už to není strach z neznáma. Nabral jasné obrysy. Můžete ho zkoumat a připravit se na něj. A nakonec ho porazit. Ujasnit si, čeho se bojíme, je prvním krokem k tomu, abychom to úspěšně překonali.


Krok #2: Zapojte představivost

Lidská představivost je ve vymýšlení nejhorších možných scénářů někdy opravdu velmi výkonná. A jakkoli nelogicky to zní, doporučím vám, abyste se pro jednou do hlubin té hrůzné temnoty ponořili

Víte, jaká hrozba proti vám stojí. Tak zajděte ještě o krok dál a zamyslete se nad tím, k čemu vlastně dojde, když se opravdu naplní? Co nejhoršího se může stát? Vytvořte si tu scénu před očima.

Bojím se toho, že mi druhý špatně porozumí a třeba se pohádáme.”

Zde je nejhorší možný výstup situace - rozepře nebo nesoulad. Je to jistě velmi nepříjemné, ale není to nic, co by vás ohrozilo na životě.

Nakonec je to jen konflikt. Je přirozený a dostáváme se do něj běžně. 

Takže i když se naše obava naplní, což je velmi nepravděpodobné, víme přesně, co se stane. A tak se na to můžeme připravit, abychom už při náznacích dokázali situaci kontrolovat a vyhnout se nejhoršímu. Všechny ostatní varianty už jsou víc OK a snadnější na zvládnutí než tento „worst case scenario”.


Krok #3: Realistický pohled

Po tom, co prozkoumáte nejhorší možnou variantu, je čas, abyste se na situaci podívali znovu. Ale trochu jinak. V dalším kroku totiž budeme hledat polehčující okolnosti a vše, co by nám „v akci” mohlo pomoct.

V případě strachu z komunikace v angličtině je důležité si přiznat, že spousta z nás se při pomyšlení na ní ocitá ve vlastní hlavě znovu ve škole před tabulí (3). A právě tady je důležitý ten realistický pohled. Tohle už totiž není zkouška. Tohle je lidská interakce. A z tohoto faktu můžete významně těžit.

Jak byste se chovali vy, kdyby se s vámi cizinec snažil mluvit vaším rodným jazykem? Pravděpodobně byste byli nápomocní a snažili se s ním dorozumět. V komunikaci také oba sledujete stejný cíl - domluvit se.

Mějte to na paměti. Protože právě díky těmto faktům k obávanému nedorozumění vůbec dojít nemusí.

Když už tedy máte před očima démonickou podobu nejhorší možné situace, které se obáváte, dejte si odstup a hledejte podobné záchytné body, které vám mohou pomoci ji zvládnout.


Krok #4: Strategie nad zlato

Když víte, jak obávaná situace může vypadat a také co vám v ní může pomoct, je ideální čas na přípravu.

Zamyslete se nad tím, co můžete udělat, jak můžete využít nápomocné aspekty celé situace. Připravte si strategii pro rizikové části.
A připravte si i plán úniku.

Co to znamená? Pokud se třeba bojíte, že si nebudete s druhým v angličtině rozumět, pak i to, že řeknete „omlouvám se, nerozumíme si, můžete mi to prosím napsat e-mailem?” je důstojné zvládnutí situace. Ustáli jste to. Neztratili jste hlavu.

Zamyslete se nad tím, o jaké překážky můžete zakopnout a jaké nástroje máte k dispozici k jejich zvládnutí. A pak si připravte příslušné strategie. Když se stane A, udělám B. Nikdy sice nepokryjete plnou škálu možností, na druhou stranu vám stačí se připravit na těch několik nejčastějších a v komunikaci si budete daleko jistější.


Krok #5: Křest ohněm

Máte strategii, jste připravení, jak jen to jde, ale stejně se vám třesou kolena jen při pomyšlení na výzvu, které byste měli čelit.

Příprava nám v překonávání strachů a překážek v komunikaci může opravdu významně pomoci. Má ale jednu velkou slabinu - pokud zůstane jen teoretická a není propojená s praxí, je v podstatě k ničemu. 

Takže nám zbývá poslední krok - křest ohněm. Tomu, čeho se obáváte, se můžete postavit buď tak, že se pro to vědomě rozhodnete za cílem se posunout dál, nebo tak, že vás to jednou prostě dožene a budete to muset nějak zvládnout.

Pokud na vás lépe působí první možnost, je na čase se zamyslet, jak na to.

Vytvořte si vlastní příležitosti a stanovte si malé cíle. Nemusíte hned vést debaty.
Prostě se na dovolené kromě „two beers, please“ zeptejte barmana ještě na to, jak se má.


Už tedy víte, jak na to. Připravte se a pak své strategie otestujte. Každý malý úspěch je obrovským skokem pro vaše sebevědomí.

Každá zvládnutá komunikační situace ho krmí a přispívá k tomu, že to, co bylo jednou děsivé, se stane normálním a možná dokonce příjemným.
Musíte jen sami sobě dokázat, že na to máte.

Kdo si dokáže vytvořit pevnou půdu pod nohama, nemůže spadnout do propasti.

Tak do toho,

Změňte to.

Autor článku: Gabriela Gargošová

Zdroje:

(1) Rumiyati, R., & Seftika, S. (2018). Anxiety Of Speaking English In English Foreign Language (Efl) Class. Inproceedings
(2) Every Speaker Counts. (2022). Fear of speaking English and what to do about it
(3) J. D. Schramm. (2010). How to Overcome Communication Fears. Harvard Business Review


Odebírejte novinky ze světa komunikace! 


Další zajímavé články? Máme:


Změňte to.