Jak zlepšit svoje vyjadřování #2: Jakou roli hraje úsměv a co dělat, když jsem nervózní


V první části článku jsme se podívali na obsah našich sdělení při prezentacích nebo jiných projevech a na neverbální komunikaci. A možná vás překvapil i vlastní hlas. V tomto druhém „díle” se podíváme na sílu úsměvu a na tipy, jak uvolnit stres a napětí.


Tip #4 - Úsměv, prosím


S působením na ostatní vám může výrazně pomoci upřímný úsměv.

Francouzský vědec Duchenne de Boulogne (1) se ve svém výzkumu zaměřil na práci svalů okolo očí a objevil, že to jsou právě jejich stahy, které úsměv dělají  „opravdovým“. Většina lidí je schopna mezi pravým a falešným úsměvem dobře rozlišovat.

Tzv. Duchennův úsměv se dá naučit, respektive je tu menšina z nás, která toho schopná je. Úsměv se jeví býti spíše nástrojem pro sociální interakci než zrcadlem vnitřního prožívání (2). Jinými slovy, úsměvem komunikujeme s ostatními, ale pokud jsme sami a vnitřně prožíváme radost, nemusíme ji vždy manifestovat fyzickým úsměvem.

Jak vám tedy může úsměv v komunikaci pomoci?

To má co dělat s biologickou odezvou na opravdový úsměv (2). Když se na někoho usmějete a ten to vyhodnotí jako upřímný úsměv vhodný pro dané prostředí, stane se několik věcí:

1. Pravděpodobně ve svém komunikačním partnerovi vyvoláte automatickou svalovou reakci a usměje se také. Úsměv je totiž nakažlivý.

2. Úsměv zvýší jeho/její ochotu k interakci.

3. Úsměv zvýší vaši přitažlivost/charisma

4. Váš komunikační partner (a vy nejspíš také) dostane dávku dopaminu a cítíte se fajn.

Jasně z toho plyne, že úsměv může být tou nejlepší “zbraní”, kterou máte.  Proto se usmívejte a uvidíte, že se svět bude usmívat na vás.


#5 - Jak na stres z mluvení 

Pokud u vás jen pomyšlení na mluvení před skupinou lidí nebo někým, koho neznáte, vyvolává stres, je rozumné se s ním naučit pracovat. Fyzické projevy stresu totiž mohou velmi zásadně ovlivnit vaše komunikační schopnosti.

Pojďme se tedy podívat na  tři prověřené techniky, jak dostat stres pod kontrolu a ulevit si tak, aby se vám mluvilo volněji a příjemněji.

Fyziologický vzdech (3)

Jedná se o dvou nádech nosem (dlouhý a pak hned doplňující, kratší)  tak, aby se plíce doslova naplnily až k prasknutí - a pak dlouhý výdech pusou.

Výsledek je aktivace parasympatického nervového systému = tělo dostane signál, že je v pohodě a má relaxovat. Sníží se tepová frekvence, zklidní se dech.

Opakujte dvakrát či třikrát a uvidíte, že se budete cítit výrazně lépe. Fyziologický vzdech má dopad i na relaxaci svalů tváře, takže se vám potom lépe artikuluje.


Jacobsonova progresivní relaxace

Druhá technika vyžaduje pár minut a klidnější místo, kde vás nebude nikdo rušit.  Využijete princip svalové tenze z Jacobsonovy progresivní relaxace (4). Konkrétně se zaměříte na paže

Dýchejte klidně, volně.

Zatněte ruce v pěst, ruce předpažte.

Napněte svaly rukou a držte pět vteřin.

Svaly uvolněte, ruce nechte klesnout, pěsti otevřete a přitom myslete na to, jak vaše napětí odtéká pažemi a prsty pryč. 

Opakujte  několikrát po sobě, dokud necítíte zklidnění


Zchlaďte se!

Třetí technika není kompatibilní s make-upem, zato funguje rychle a spolehlivě.
Jděte do koupelny a pusťte si v umyvadle hodně studenou vodu, naberte ji do dlaní a ponořte do ní obličej.

Hodně studená voda při styku s obličejem (zejména nosem a ústy) stimuluje bloudivý nerv a  aktivuje tzv. potápěcí reflex (5), tedy opět parasympatický nervový systém a zklidnění organismu.

Je to totiž takový instantní reset


Ať už se do rozvoje svého projevu pustíte z hlediska neverbální komunikace, hlasu nebo obsahu, vězte, že hlavním mentálním modelem je zde broušení pily. Tedy průběžný a dlouhodobý trénink, klidně po malých dávkách, zato pravidelně.

Tento styl práce vám přinese ovoce v podobě trvalého zvědomění zažitých vzorců a jejich přeprogramování na vzorce nové.  

Do čeho se pustíte jako první?

Jděte a

Změňte to.

Autor článku: Šimon Steffal

Zdroje:

(1) Jaffe, E. (2011) The Psychological Study of Smiling, Association for Psychological Science - APS.
(2) Mark Stibich, P.D. (17.2.2023) Top 10 reasons to smile every day, Verywell Mind.
(3) MacCormick, A.H. et al. (2023) How stress affects your brain and how to reverse it, Scope. Logo Left ContentLogo Right Content 10,000+ Posts Scope Stanford University School of Medicine blog.
(4) Metoda Progresivní svalové relaxace - PVSPS.CZ 
(5) Michele DeMarco, P.D. (2021) Yes, you can get instant relief for anxiety, Medium. Medium.


Odebírejte novinky ze světa komunikace! 


Další zajímavé články? Máme:


Změňte to.