5 tipů pro smysluplnější meetingy


Jak vypadá váš kalendář? Možná v něm svítí na sebe těsně navazující meetingy od rána do pozdního odpoledne. To vypadá jako skutečně produktivní den!

Co když je ale realita taková, že běžíte (nebo se přepojujete) z jednoho meetingu na druhý a tak tak mezitím stíháte skočit na toaletu a pro kávu, jen abyste zjistili, že v případě dobré poloviny z nich by se nic nestalo, kdybyste tam vůbec nebyli?


Pak není divu, že 47 % lidí si myslí, že meetingy jsou ztráta času a ve svém kalendáři pozvánky vážně nevidí rádi. (1) V Mindset Mentors toto téma vnímáme jako velmi palčivé pro naše klienty a právě proto mu věnujeme nejen tento článek, ale i celý tříhodinový otevřený workshop. Dnes vám přinášíme popis pár nejčastějších nešvarů, které vedou k neefektivitě schůzek a doporučení, jak s nimi zatočit.

Máme meeting pro meeting


Každý týden máme týmovou poradu. To tak prostě je. Všichni s tím počítají, jsou na to zvyklí. A taky si dost možná většina kolegů s sebou bere počítače a vyřídí si alespoň e-maily. Porada totiž probíhá každý týden úplně stejně a už dlouho se nestalo, že bychom na ní přišli na něco nového, vyřešili nějaký problém, nebo o něčem důležitém diskutovali. Ale to už je tak nějak standard.

Naší nejcennější komoditou je čas. Můžeme se snažit sebevíc, ale pokud ho promrháme, už ho nikdy nenaženeme. Proč tedy sedět hodinu v zasedačce ve výsledku úplně zbytečně?

Na druhé pomyslné misce vah nám leží minimálně šedesát minut soustředěné práce. Pokud svým lidem dovolíte ji využít, jistě to povede k větší efektivitě. (2)

Tip #1: Zrevidujte si své stávající meetingy

Kriticky se zamyslete nad všemi pravidelnými meetingy, které máte. Pátrejte po jejich účelu, cíli a přínosu

  • Proč se potkáváme? 
  • Co chceme řešit? 
  • A jaké jsou dlouhodobě výstupy takových setkání? 

Pokud odpovědi nenajdete, nebo nejsou zrovna pozitivní, nemá meeting právo na existenci a je ztrátou času.


One (wo)man show


Šéf se rád poslouchá… tak uspořádal meeting a pozval si diváky. Tedy, účastníky, samozřejmě.

V prvních pár minutách se snažíte orientovat v tom,  o čem vlastně schůzka bude, protože agenda je dosti úsporná.

Nějak nechápete, jaká je vaše role a jaký má být váš přínos. Po deseti minutách otvíráte telefon a pod stolem si čtete příspěvky na LinkedIn. Protože ten meeting, který se děje kolem vás se vás netýká. Ani ostatních účastníků.

Šéf vás prostě chtěl o něčem informovat, tak to vzal plošně a pozval všechny. Tohle mohl být úplně v klidu e-mail…

Tip #2 Je meeting opravdu ta správná forma?

To je ta zásadní otázka. Jistě, svolat meeting je jednoduché řešení. Mám nápad nebo nějaké zprávy, tak si pozvu ostatní a probereme to.  Jenže… Znovu se vracíme k respektu k času spolupracovníků.

Meeting by rozhodně neměl být prvním a všespásným nástrojem pro řešení jakékoli záležitosti. Naopak by měl figurovat mezi posledními možnostmi. Plánování a pořádání efektivních schůzek je věda a vyžaduje pečlivou přípravu a strategické zamyšlení nad účastníky, délkou, formou, cílem, agendou a podobně. 

Než tedy pošlete pozvánku do kalendáře, položte si otázku, za jakým účelem chcete lidi vytrhnout z jejich dne a přivést je všechny na jedno místo.

Pokud jim chcete něco oznámit nebo provést něco podobného charakteru, co nevyžaduje například diskuzi a vstupy od ostatních pozvaných, komunikujte informace prostřednictvím e-mailu, krátkého videa, chatu nebo jiného asynchronního kanálu.


Organizovaný chaos a nulový výstup


Půlka lidí jde pozdě, protože jim právě skončil jiný meeting, který se holt o 15 minut protáhl, no. Velká část kolegů je nepřipravených a na dotazy ohledně konkrétních dat jen krčí rameny, že je po schůzce dohledají a pošlou mailem. Tak když už k rozpočtu nemáme data, co ten výroční večírek? A jak budeme organizovat teambuilding? 

Vyřešili jste toho nakonec spoustu… až na ten rozpočet, kvůli kterému jste se původně sešli. A na těch posledních 20 minut, kdy se Karel s Janou skoro pohádali, jste tam asi nutně být nemuseli...

Tip #3: Role facilitátora

Každý meeting potřebuje svého facilitátora. Tedy toho, kdo jej vede. Sleduje čas, hlídá, aby se neodbočilo od agendy, aby se všichni dostali ke slovu. Tato role je nesmírně důležitá a neplatí, že ten kdo meeting svolává jej nutně musí i facilitovat.

Vést schůzky je umění a zároveň nutná kompetence, pokud nechcete jen ztrácet čas. Věnujte pozornost výběru facilitátora nebo tréninku svých dovedností v této oblasti. Případně si pozvěte externistu, který se této role zhostí.

Tip #4: Agenda jako páteř meetingu

To, jestli společně strávený čas k něčemu bude, výrazně ovlivníte tím, jak se na něj připravíte. Promyslete cíl, počet účastníků a jejich konkrétní přínos, formu a pak si opravdu dobře připravte agendu

Ta je naprostou nutností a i projevem slušnosti vůči lidem, které zvete. Dává jim nejen představu o cíli schůzky a jejich roli v jeho dosažení, ale komunikuje také vaše očekávání a nutnost přípravy. Dává pozvaným možnost vidět, co je čeká, a pokud nevidí svoji účast jako nutnou, omluvit se. Ukažte svým lidem, že máte plán a že s časem, o který je žádáte, naložíte maximálně efektivně. Že si ho a jich vážíte.


„Takže na ten rozpočet se potkáme příští týden no…
Už to bude určitě lepší.“

Nebo ne? Vzhledem k tomu, že neexistuje zápis, je dost pravděpodobné, že se valná většina času stráví tím, co se už řešilo dnes.


Tip #5: Co je psáno, to je dáno

A co není v zápise, jakoby se nestalo.

Jak se kolegové, kteří se nedostavili kvůli nemoci, ale jsou pro téma důležití, dozví, co se řešilo? V tomto případě nespoléhejte na lidskou paměť a to, že si to mezi sebou řeknou s někým, kdo se účastnil. Lidé zapomínají polovinu z toho, co se řešilo v okamžiku, kdy vyjdou dveřmi. (4) A to ještě za předpokladu, že dávali pozor celou dobu! Pokud je navíc hned v zápětí čeká další schůzka, okamžitě svou pozornost přepínají na ni a ta uplynulá upadá v zapomnění.

Zápis je klíčem k tomu, aby meeting měl skutečně nějaký dopad. Můžete si ho klidně psát přímo do agendy. Neměl by to ale zároveň být přepis.

Zkuste zaznamenat klíčové kroky, odsouhlasená rozhodnutí v každé záležitosti a úkoly pro účastníky, které z meetingu vyplynuly včetně konkrétních deadlinů.

Nezapomeňte zápis po meetingu rozeslat všem zainteresovaným osobám a požádat je o jeho revizi. Můžete jim rovnou i poděkovat za účast, přece jen si ten čas vyčlenili konkrétně pro vás a s aplikací výše uvedených tipů toho pravděpodobně nelitují.

Zápis zužitkujte i při přípravě agendy případných navazujících meetingů. Ujistěte se, že podle něj i pohlídáte, zda jsou úkoly plněny a nakolik.


Konkrétní tipy a best practices, jak řešit svízelné situace před, během i po meetingu tak, abyste dosáhli maximální efektivity, sdílíme na jednom z našich firemních a otevřených workshopů.

Začít své schůzky zefektivňovat ale můžete už teď, a to právě se základním checklistem, který vyplývá z tohoto článku. Pokud tedy máte pocit, že by vaše meetingy mohly být o něco lepší, na nic nečekejte a 

Změňte to.

Autor článku: Gabriela Gargošová

Zdroje:

(1) Time Wasted In Meetings: 30 Meeting Statistics. (2023). Golden Steps ABA
(2) Focused Work Hours: How Productive Are Your Employees? (2023). Indeed
(3) Zippia. (2023). 28+ Incredible Meeting Statistics [2023]: Virtual, Zoom, In-Person Meetings And Productivity" Zippia.com.
(4) How Much Do People Remember from Meetings and Presentations? (2015). Presented


Odebírejte novinky ze světa komunikace! 


Další zajímavé články? Máme:


Změňte to.